I-LOVE-BURPEES

MNOGO volim BURPEE-je    —>      NE!!!

Užasni su, nikad mi ne postaju lakši i gotovo im se nikada ne obradujem  ALI ih radim svaki dan zato što su TOP!!!  Ispizdim kada radim sa nekim ko ima 150cm i radi ih kao od šale, baci se dole i ustane za sekund, dok meni sa svojih 187cm dok legnem pa dok ustanem treba bar 3 sekunde više ali ne odustajem lako…

Bez obzira da li si profi sportista ili tek počinješ da vežbaš, burpee je idealan izbor za pokretanje celog tela, i svima je težak. Ova naizgled jednostavna vežba će vam istopiti kalorije, ojačati mišiće i ubrzati metabolizam.

Burpee je UFF Approved , vrlo praktičan, ne zahteva mnogo mesta i skupu opremu, brz je i dinamičan i nije dosadan.

Evo kako ja radim burpee i par zanimljivih kalkulacija vezanih za burpee i junkfood.

BURPEE-vs-junkfood

 

Evo 5 razloga zašto bi burpee trebao da bude i vaša omiljena vežba.

  1. PRŽE KALORIJE

Burpee od vašeg tela pravi mašinu za sagorevanje kalorija. Bukvalno. Burpee je intenzivna vežba za celo telo koja aktivira gotovo sve mišiće. Verujte mi. Burpee je vežba visokog intenziteta, i kako tvrde naučnici, sagoreva do 50% više kalorija od bilo koje druge anaerobne vežbe.

Vrlo je delotvoran jer natera telo da i posle treninga sagoreva kalorije. Dakle i posle UFF paklenog treninga vi i dalje ’trenirate’. (uglavnom svi treninzi iz UFFit21 programa imaju ovaj cilj).

Ukoliko hoćete da radite cardio, zaboravite na eliptic i traku, radite burpee između serija.

  1. POVEĆAVAJU SNAGU I IZDRŽLJIVOST

Burpee, kao što sam već rekla,  aktivira celo telo. Vi konstanto podižete svoju težinu i skačete sa njom. Svakim ponavljanjem vam rade ruke, grudi, dupe i trbušnjaci, a već nakon nekoliko ponavljanja primetićete koliko je burpee delotvoran. Upala koju donosi sa sobom skrenuće vam pažnju na neke nove mišiće koje niste mislili da imate, da da…

burpee-graph

  1. ODLIČNI SU ZA KONDICIJU

Što mislite da je Burpee visoko kotiran u CrossFit treningu? CrossFiteri su jedni od najspremnijih sportista na svetu i Burpee im pomaže da probijaju svoje  anarerobne i aerobne granice. Uvek može biti veći broj ponavljanja za zadato vreme.

Odlični su za brzo dovođenje u kondiciju.

  1. NE ZAHTEVAJU NIKAKVU DODATNU OPREMU

Najbolja stvar? Možete da ih radite bilo gde bilo kada…i apsolutno vam nije potrebna dodatna oprema. Ima milion kombinacija burpeeja…Kliknite na zeleni  link da ovidite neke od UFF opcija!

Burpeej iz UFFit21 programa

BURPEE        mesečni izazov i program

SNOOPY    workout za poneti

 

  1. UKLAPAJU SE U SVAKI VRSTU TRENINGA

Za razliku od trčanja koje je mnogima monotono i dosadno (ja mnogo volim da trčim i imam i celu filozofiju klikite ovde) , burpee je vrlo dinamičan i nimalo dosadan a dovodi vas u kondiciju brzo i povećava vam snagu.  Naravno burpee mozete da kombinujete i sa tegovima i sa zgibovima, ali kao osnova ne zahteva mašine. Ako radite kondiciju radite burpee, ako radite snagu, radite burpee, ako ne znate šta bi ste radili radite BURPEEEEEEE!!!!

 

burpee-facts

 

 

S obzirom da sam vas zaintrigirala sa famoznim Burpeejem, evo još par stvari koje možda niste znali.

 

Istorija Burpeeja

Burpee je nastao 1939 godine kao fitness test, izdržljivosti i snage,  za Američku Vojsku. Zanimljivo je da ga je  Izmislio Američki psiholog Royal Hurddleston Burpee po kome je ova izuzetna vežba i dobila ime Burpee. Psiholog?! Da gospodin Royal je u svom PhD doktoratu 1940 godine pisao upravo o Burpeeju kao ultimativnim psihofizičkim testom i kao najkompletnijom vežbom. Ovo se i dan danas nije promenilo.

Burpee je postao popularan krajem 1940 godine jer se koristio kao test za regrute u Američkoj vojsci pre nego sto su poslati u Drugi Svetski Rat.

Zovite me gooogle 😉

 

Rekordi

Ginisov rekord u rađenju Burpeeja je oboren 17 Maja 2014 godine. Totalni car, Cameron Dorn je za 12h uradio 5657 pravilnih ponavljanja a za 24h neverovatnih 10105 Burpeeja! JBT!!! Kako uradis 10105 ponavljanja , nerealno!!!

Kod nas je jedan od najspremniji ljudi koje poznajem, Sreten Bogićević uradio 2001 burpee za 3h i 45min !!!

sreten

 

Uradite i vi Burpee test…

BURPEE TEST

Uradite 100 BURPEE-ja najbrže što možete.

Ako završite 100 burpees za:

12+ minuta: Vi tek ulazite u UFF treninge i pred vama je pravi izazov. BRAVO za voljni momenat i ovaj veliki poduhvat. JBT 100 burpeeja nije uopšte naivno
10-12 minutes: UFFovac! Bravo za probijanje mentalne barijere i izlazak iz komfor zone!
8-10 minutes: Super UFFovac! U odličnoj si kondiciji i imaš dovoljno snage za ovo sjajno vreme!
6-8 minutes: BADASS UFFovac!! Opasno opasno vreme!!!
4-6 minutes: ULITIMATE BEAST BADASS i tačka!

 

Kompleksni pokret

Zanimljiva činjenica je da je Burpee uvek težak. On je jedan od najsloženijih pokreta jer iz neutralnog (prirodnog) položaja, stajanja, prelazite u fleksiju, tj u saginjanje i čučanj, zatim sledi ekstenzija, izbacivanje nogu iz upora. Sledeća pozicija je ponovo neutralna, ležanje na podu, i kao finiš, kompletan ciklus ponavljamo u nazad plus skok.  Vaše telo prolazi iako obične, to su dosta extremne faze za telo ali ipak je prirodan pokret.

Burpee, aktivira celo telo. Svakim ponavljanjem vam rade ruke, grudi, dupe i trbušnjaci, a već nakon nekoliko ponavljanja primetićete koliko je burpee delotvoran i kako probijate svoje anarerobne i aerobne granice.

Burpee odlično razvija i motoriku, kordinaciju, balans i agilnost.

 

Burpee vs Junkfood

Iako mi matematika nije jača strana, uopšte, kalorije u burpeeje preračunam laganini. Evo kako to vi da uradite sami ili bacite pogled na tabelu ispod.

TABELA

 

Formula kojom su ove brojke dobijene je sledeća

npr osoba koja ima 64kg je pojela 2 parčeta pizze od 300kal

600kal / 1,1 kal po 1Burpeeju = 520 BURPEEJA

dakle  da bi sagoreli 600kal treba da odradimo 520 Burpeeja!

za još više matematike i scifi odgovora kliknite OVDE

 

Zato UFFovci obavezno po LIKE za ovaj članak i za BURPEE!!!!!

 

Burpee-FBLike