Photo_Aleksandar _Dmitrovic (4)

Da razjasnimo nešto, kao klinka ova krakata je dominirala u svim vežbama koje su uključivale skokove. Od školica, puževa preko lastiša do vijače, gospodarila sam svojim šorom. Tako da mi je drago da mogu da vam predstavim jedan od mojih omiljenih sportskih rekvizita koji me instantno vraća u elitne dane preskakalice-vijača. Naravno ova moderna verzija vijače, speed rope , i treninzi sa njom su nezaobilazni deo moje UFF trening rutine. U početku kao šampion povratnik me je dočekao šok jer nisam mogla bas najsjajnije da uhvatim ritam ali sa malo vežbe sam ponovo savladala osnovne tehnike.
Evo nekih prednosti đipanja sa vijačom (uradila sam domaći umesto vas)

• Preskakanje u visokom intenzitetu gradi aerobni i anaerobni kapacitet jednako dobro kao i sprint.
• Prilagodljiva je gotovo svakom prostoru od teretane, preko sobe do prirode, nije skupa (nije samo što je i ja valjam) i laka je za transport (UF approved)
• Odlična pliometrijskih vežba jer stvara konstante kontrakcije mišića kao i ostali treninzi eksplozivnosti – čini mišiće jačim i izdržljivijim
• Jača kosti i smanjuje rizik od osteoporoze. ( neka scifi istraživanja su pokazala da postoji nekoliko oblika vežbi za bolju izgradnju i očuvanje kostiju, i pravilno preskakanje vijače jedna je od njih).
• Preskakanje vijače je pravi “gutač masnoća” i oblikuje noge do perfekcije
• Poboljšava kondiciju, koordinaciju, ravnotežu, ritam i motoriku (sa ritmom se i dalje borim ali dooooobro)

Imam par saveta kako da koristite speed jump rope aka vijaču. Da, moram da napišem uputstva pošto neke na izgled glupe i bezazlene stvari mogu da vam pomognu mnooooogo (bar su meni). Samo zato što mi se može, hvaliću svoju UFF vijaču i koristiću je kao primer.
Uputstva
• Odaberite pravu vijaču – najbolja opcija su vam vijače sa čeličnim kablom koji je plastificiran, dakle ima težinu i imaće i dobru brzinu pri okretanju, rotatorom od 360 stepeni , i šrafovima za podešavanje dužine (al sam namazana a?  – ko želi UFF vijaču može je poručiti preko FB stranice ili putem emaila)
• Dužina – podesite dužinu kabla tako što će te stati stopalima po sredini kako bi vam ručke došle do pazuha. (kada je sklanjaš nemoj da je umotaš 1000x oko ručki izbečićeš otpetljavanja i uvijanje pri sledećem treningu)
• Mesto – već sam naglasila da možemo da skakućemo bilo gde ali obratite pažnju na plafon, travu i granje (frizura tj rep isto nije preporučljiv)

UFF rope
Zapovesti preskakanja
1. Držite balans i pravilno držanje tela tako što će te gledati pravo ispred sebe ili čak malo u vis
2. Pri skoku morate zadržati isti stav kao i u stadijumu mirovanja (bez naklanjanja )
3. Fokusirajte se da vam težina tela pada na prednji deo stopala (na prstima)
4. Za početak nema potrebe da skačete više od 3 cm od poda
5. Fokusirajte se na meke doskoke čak i kada se umorite
6. Držite laktove što bliže telu – torzu pod nekim odokativnim uglom od 90 stepeni
7. Vijaču vrtite iz ručnih zglobova ne iz laktova i ramena
8. Kolena neka budu opuštena i blago savijena (ne ukočena da se ne bi opterećivale patele pri doskocima)
9. Nemojte zbog brzine obrta uskraćivati dobru formu
Saveti
Nemojte odmah da upalite superheroj mode, ukoliko niste dugo skakali vijaču možete dobiti opasnu upalo podkolenica. Bolje gradite svoju kondiciju postepeno. Obratite pažnju na konstantnu dobru formu pa tek onda ubrzavajte. Kao prvi izazov vežite 10-30 skokova, zatim 140-500 uzastopnih standardnih sunožnih skokova više puta i tek onda krenite u neki progresivni pokret. Posle svakog treninga sa vijačom obavezno istegnuti listove.
Evo jedan pokazni video UF top 10 načina skakanja vijače

 

 

Trening sa UF VIJAČOM
Odredite svoj tempo, ciljajte oko L1 140 L2 160 L3 180 L4 200 okretanja u 1 min u zavisnosti od kondicije


CF-22-jumprope cf25